16.06.19 Navigation:    Home arrow ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΑΣ arrow Ωmega 3 αυγά
Ωmega 3 αυγά Εκτύπωση E-mail

Ωmega 3 ...αυγά υψηλής θρεπτικής αξίας

Τα «Ωmega 3» έχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του κανονικού αυγού, με ιδιαίτερη αυξημένη περιεκτικότητα βιταμινών D, E, καροτίνη, φολικό οξύ, ιώδιο σελήνιο, και φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες και ιχνοστοιχεία, απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη των παιδιών και ιδιαίτερα ωφέλιμα για τον ενήλικα με αυξημένο πρόγραμμα μυϊκής άσκησης.

Τα Ω3 παράγονται από κότες που τρέφονται αποκλειστικά με φυσικές τροφές εμπλουτισμένες με βότανα και αρωματικά φυτά, προσδίδοντάς τους μία πολύ ευχάριστη γεύση.

 

ΩΜΕΓΑ ΑΥΓΑ, ο φίλος της υγείας σας.

Το αυγό, στη συνήθη του μορφή, είναι το πιο θρεπτικό φυσικό τρόφιμο ζωικής ή φυτικής προέλευσης. Κάθε αυγό, μέσου μεγέθους, προσφέρει περίπου 6,5 g ολικών πρωτεϊνών με υψηλή βιολογική αξία, 5,8g λιπαρές ουσίες που είναι πλούσιες σε φωσφολιπίδια απαραίτητα για τον εγκέφαλο και άλλα νευρικά συστήματα. Επίσης κάθε αυγό είναι πλούσιο σε αμινοξέα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες εκτός από βιταμίνη C.

Γενικά κάθε αυγό προσφέρει σε σχέση με τις ανάγκες του καταναλωτή, το 10% των ολικών πρωτεϊνών, το 7,2% του λινολενικού οξέος, το 100% των φωσφολιπιδίων και της βιταμίνης Α, το 18 % βιταμίνης D, το 36 % βιταμίνης Β, το 160 % Β12, το 45 % φολικού οξέος, το 15 % βιταμίνης Ε, φωσφόρου και μαγνησίου, το 9 % ασβεστίου, το 20 % χαλκού, το 35 % Ιωδίου και πολλά άλλα θρεπτικά στοιχεία απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου.

Με στόχο την αύξηση της κατανάλωσης των αυγών, ως τμήμα της υγιεινής διατροφής, οι επιστήμονες τα τελευταία 20 χρόνια διερεύνησαν τις μεθόδους εμπλουτισμού τους σε επιπλέον ποσότητες θρεπτικών συστατικών από ότι στα συνήθη (κανονικά) αυγά ώστε να υπάρχει για τον καταναλωτή καλύτερο ευνοϊκό για την υγεία του αποτέλεσμα. Δημιουργήθηκε έτσι ένας νέος τύπος αυγών, τα λειτουργικά αυγά που ανήκει στην κατηγορία των σχεδιασμένων τροφίμων.

Η περιεκτικότητά αυτών των αυγών αυτών σε θρεπτικά συστατικά ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό, τις απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Η μέθοδος για την παραγωγή τους που ακολουθείται στην πράξη είναι απλή και περιλαμβάνει την τροποποίηση - εμπλουτισμό της διατροφής των ορνίθων με θρεπτικά συστατικά σε ποσότητες τέτοιες ώστε να επιτυγχάνεται ο επιθυμητός εμπλουτισμός.

Δηλαδή ο εμπλουτισμός γίνεται μέσω της διατροφής των με καθαρά φυσικό τρόπο. Οι ολικές πρωτεΐνες, και οι υδατάνθρακες, των αυγών δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, αλλά το λίπος σε ορισμένες περιπτώσεις και μόνο τα λιπαρά οξέα, τα ιχνοστοιχεία, οι βιταμίνες και άλλα μη θρεπτικά συστατικά όπως χρωστικές, οι αντιοξειδωτικές ουσίες μπορούν και μεταβάλλονται μέσω της διατροφής.

Αν και η χοληστερόλη του αυγού δεν μπορεί να μειωθεί πάρα πολύ, είναι δυνατόν όμως με τη συμμετοχή στο σιτηρέσιο διάφορων διατροφικών παραγόντων να μειωθεί γύρω στο 20-25 %. Αντίθετα τα ω-3 λιπαρά οξέα, οι λιποδιαλυτές βιταμίνες κυρίως όπως Α, Ε, κτλ, η B-καροτίνη, η λουτείνη, το σελήνιο, οι φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες ,κτλ μεταβάλλονται σε σημαντικό και ωφέλιμο για την υγεία του καταναλωτή ποσό και τρόπο

Ένα νέου τύπου λειτουργικό ή σχεδιασμένο ή εμπλουτισμένο αυγό είναι το Ωμέγα-3 αυγό. Το αυγό αυτό διαφοροποιείται από τα συνήθη αυγά ως προς τα παρακάτω κυρίως χαρακτηριστικά:

 1. ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΙΠΟΣ. Τα βιο-ωμέγα 3 αυγά περιέχουν λιγότερο από ότι τα συνήθη αυγά λίπος. Συνολικό λίπος 4 g περίπου, έναντι 5,5 g περίπου των συνηθισμένων ή 5 g αυγών ωμέγα 3 άλλων τύπων. Στην ΜΕGAFΑRΜ που είναι η εταιρεία που τις παραχωρήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του Α.Π.Θ. η εκμετάλλευση της καινοτομίας της μεθόδου παραγωγής, οι όρνιθες που παράγουν τα βιο-ωμέγα 3 αυγά διατρέφονται με τροφές φυτικής προέλευσης που δεν περιέχουν ζωικό ή φυτικό λίπος, υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης. Ο λιναρόσπορος είναι η κύρια πηγή προμήθειας α-λινολενικού οξέος που σε συνεργία με άλλα τρόφιμα να μειώνεται το κεκορεσμένο λίπος των αυγών (περιέχουν μόνο 1,16 g και είναι λιγότερο από 25 % από ότι στα συνήθη αυγά) που όπως αποδήχθη, αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για το επίπεδο της χοληστερόλης των αυγών. Έτσι, λόγω της μείωσης των κεκορεσμένων λιπαρών είναι μειωμένη η χοληστερόλη του αυγού.
 2. ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ. Όπως αναφέρθηκε η χοληστερόλη είναι μειωμένη σε επίπεδο 20% από ότι στα συνήθη ή στα ωμέγα αυγά άλλων τύπων. Τα βιο-ωμέγα 3 αυγά δημιουργήθηκαν για αυτούς που αρέσκονται στην κατανάλωση αυγών αλλά δεν τα καταναλώνουν λόγω της υπερχοληστεραιμίας. Έτσι, μπορούν να καταναλωθούν και να αποτελέσουν τμήμα της διαίτης κατά της χοληστεραιμίας.
 3. ΙΩΔΙΟ. Τα βιο-ωμέγα 3 αυγά περιέχουν 68 μg Ιωδιο/100g ή 34 μg περιεχομένου αυγού (λευκό και λέκιθος), με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την παραγωγή θυροξίνης, ορμόνης απαραίτητης για την ζωή (ανάπτυξη και λειτουργία του εγκεφάλου κτλ.)
 4. ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε ΚΑΙ ΣΕΛΗΝΙΟ. Τα βιο-ωμέγα 3 αυγά περιέχουν βιταμίνη Ε στην αναλογία 7 mg /100 g περιεχομένου ( τα συνήθη αυγά περιέχουν λιγότερο από 0,7 mg/100 g περιεχομένου. Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό μέσο για την διατήρηση της υγείας του καταναλωτή. Στην ίδια κατεύθυνση και μάλιστα σε συνεργεία δρα και το Σελήνιο το οποίο περιέχεται σε αυξημένη ποσότητα από ότι τα συνήθη αυγά (22,2 μg/100 g ή 11,1 μg αυγό).
 5. ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ. Απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του ανθρώπου περιέχεται σε ποσότητα 11 μg/αυγό.
 6. ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, αντιβακτηριακές κτλ ουσίες φυτικής προέλευσης. Η συμμετοχή του μείγματος των αρωματικών βοτάνων εξασφαλίζει στα αυγά πρόσθετη αντιοξειδωτική ικανότητα, η οποία βοηθά στην πρόληψη γήρανσης, στην διατήρηση καλής όρασης και στην οξείδωση της χοληστερόλης. Τα αυγά αυτά αν και παράγονται κάτω από εντατικές συνθήκες εκτροφής θυμίζουν στον καταναλωτή λόγω της ειδικής σύνθεσης του σιτηρεσίου με πρόσμιξη βοτάνων, εκείνα που παράγονταν από τις όρνιθες στις αχυρώνες του χωριού δηλαδή έχουν αγνή παραδοσιακή γεύση.
 7. ΩΦΕΛΙΜΑ ΛΙΠΑΡΑ ΟΞΕΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ Ω-3. Τα αυγά βιο-ωμέγα 3 έχουν λινολενικό οξύ ,τουλάχιστον σε ποσοστό 8% του συνολικού λίπους δηλαδή 350 mg και EPA, DHA σε ποσοστό περισσότερο από 1,5% δηλαδή περίπου 120 mg.
  • Το DHA είναι ένα Ω λιπαρό οξύ που ανήκει στην κατηγορία σημαντικά και θρεπτικά λιπαρά οξέα. Έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε DHA, χαμηλώνει τα τριγλυκερίδια του αίματος, πολύ σημαντικό για ανθρώπους με καρδιακό πρόβλημα. Επίσης, βοηθάει στην μείωση της κακής χοληστερίνης και στην μείωση του καταρράκτη. Το DHA είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του νευρολογικού και οπτικού συστήματος των νεογνών καθώς και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
  • Οι ποσότητες αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες από τα 60 mg λιπαρά οξέα του τύπου ω-3 συνολικά, που περιέχουν τα συνήθη αυγά. Εξάλλου, η αναλογία ω6/ω3 είναι μικρότερη του 2:1, ενώ στα συνήθη είναι μεγαλύτερη του 30:1.Αυτό δείχνει ισορροπημένο πρότυπο λιπαρών οξέων το οποίο ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την αναλογία κεκορεσμένων /πολυακορέστων που είναι μικρότερη από 1. Εξάλλου η αναλογία αραχιδονικού οξέος προς DHA είναι 1προς 3 ,δείγμα ότι η διατροφή των ορνίθων είναι φυτικής προέλευσης και όμοια με εκείνη που κατανάλωναν οι όρνιθες την παλιά εποχή.
 
MEGAFARM Παραγωγή & Εμπορία Αυγών
39o χλμ.Ν.Ε.Ο.Α.Κ.
Τ.Θ:8, 19100 ΜΕΓΑΡΑ
E-mail: info@megafarm.gr
beΤηλ: 22960 83055
22960 83057
Fax: 22960 83058

Γραφείο Διοίκησης
Τηλ: 210 5153313
Fax: 210 5158948
Τιμαίου 33
104 41 ΑΘΗΝΑ
E-mail: mgfarm1@otenet.gr

Το ξερατε οτι...

Η ωχρίνη (lutein) που βρίσκεται στον κρόκο του αυγού προστατεύει στην εξέλιξη των καρδιακών παθήσεων.
 

Η συνταγη του μηνα

Choco Brownie.. σκέφτεστε κάτι καλύτερο για το φθινόπωρο??

brownie.jpg

Διαβάστε περισσότερα...