Skip to main content

Το αυγό έκανε την κότα και όχι η κότα το αυγό!

Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Αναπάντητο ερώτημα προ αμνημονεύτων ετών και ανεξάντλητη η διαμάχη ανάμεσα σε αυτούς που στηρίζουν την κότα και σε αυτούς που ψηφίζουν αυγό. Πλήθος τα επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές αλλά η ισοπαλία, ισοπαλία. Η κότα από κάπου πρέπει να προήλθε, αλλά και το αυγό ποιος το έκανε;

Αλυτο το αίνιγμα; Μη βιαστείτε να πείτε ναι, γιατί η επιστήμη ήρθε να διαλευκάνει το πανάρχαιο μυστήριο και να αποκαλύψει το μυστικό που κρύβεται κάτω από το τσόφλι του αυγού και μέσα στα γονίδια της κότας.

Τέλος στη διαμάχη λοιπόν. Και η απάντηση είναι ότι το αυγό έκανε την κότα. Δεν το λέμε εμείς, το λέει η γενετική και ο Βρετανός καθηγητής Τζον Μπούκφιλντ από το πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Επιστήμων αλλά και φιλόσοφος, ο Βρετανός επιχειρεί να βάλει σε λογική τάξη την εξέλιξη των ειδών. Το κλειδί βρίσκεται στο γεγονός ότι το γενετικό υλικό δεν αναπτύσσεται στη διάρκεια της ζωής ενός οργανισμού, αλλά πριν. Επομένως το πρώτο κλωσόπουλο που έγινε κότα θα πρέπει να είχε υπάρξει αρχικά ως έμβρυο μέσα στο αυγό. Κι επειδή ο οργανισμός που ζει μέσα στο αυγό πρέπει να έχει το ίδιο DNA με την κότα στην οποία θα εξελιχθεί, ο καθηγητής συμπεραίνει χωρίς φόβο αλλά με πάθος ότι το αυγό αναγκαστικά υπάρχει πριν από την κότα.

Στο πλευρό του καθηγητή τάσσονται τόσο Βρετανοί επιστήμονες όσο και πτηνοτρόφοι που επικροτούν τη θεωρία του αυγού.

M.Καλογεράκη

Κλειδί το γενετικό υλικό
«Το αβγό έκανε την κότα» απαντούν δύο επιστήμονες στο πολυσυζητημένο δίλημμα

Eν αρχή ην... το αβγό απαντούν δύο διακεκριμένοι επιστήμονες στο πολυσυζητημένο αίνιγμα εάν «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα;».

Κλειδί για τη λύση του μυστηρίου το γεγονός ότι το γενετικό υλικό δεν αναπτύσσεται στη διάρκεια της ζωής ενός ζωντανού οργανισμού και, επομένως, το πρώτο κλωσσόπουλο που έγινε κότα θα έπρεπε να είχε προϋπάρξει μέσα στο αβγό.

O καθηγητής Τζον Μπρούκφιλντ, ειδικός στην Εξελικτική Γενετική από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ αναφέρει ότι η σειρά είναι σαφής: ο ζωντανός οργανισμός μέσα στο κέλυφος έχει το ίδιο DNA με το κοτόπουλο στο οποίο θα εξελιχθεί στην πορεία.

«Έτσι, μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι το πρώτο ζωντανό μέλος του είδους είναι αυτό το πρώτο αβγό. Θα συμπέραινα λοιπόν ότι το αβγό προηγείται».

O Νταβίντ Παπινό, ειδικός στη Φιλοσοφία της Επιστήμης από το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, συμφωνεί με αυτή την άποψη. Θεωρεί ότι το πρώτο κοτόπουλο προήλθε από ένα αβγό, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπήρχαν αβγά προτού υπάρξουν κότες.

Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι άνθρωποι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι το πρώτο αβγό αποτελούσε μεταλλαγμένο «προϊόν» το οποίο προήλθε από γονείς που δεν ήταν κοτόπουλα.

Τα συμπεράσματα των μελετών του καθηγητή Μπρούκφιλντ δημοσιεύτηκαν σε πολλές βρετανικές εφημερίδες στις οποίες φιλοξενούνται και οι συγκλίνουσες απόψεις του καθηγητή Παπινό.

Πηγή: news.in.gr